fredag den 29. oktober 2010

Strawberry daiquiri

200 g frosne jordbær
½ dl. koncentrert hyldeblomst saft
2 - 3 spsk rom

Blend ingredienserne og server i cocktailglas evt. pyntet med hyldeblomster.

Perfekt til en varm sommerdag på terrassen!

Honning/sennepsdressing

½ tsk honning
1½ tsk dijon sennep
3 spsk olie
1 presset fed hvidløg
salt og peber

Alle ingredienserne piskes sammen til en tyk masse.

Serveres evt. til spidkålssalat
Se opskrift under tilbehør

Olie/edikke dressing

1 spsk hvidvins edikke
3 spsk olie
½ tsk honning
1 lille fed hvidløg
salt og peber


Det hele piskes sammen eller rystes sammen i en shaker til det tykner.

Tip: der kan også tilsættes ½ tsk stærk sennep.

Gremolata

Gremolata bruges som tilbehør til forskellige pastaretter og giver lige det der ekstra pift til retten!

1 stor dusk persille - jeg bruger gerne bredbladet og rigtig gerne den fra haven!
1 fed hvidløg hakket i bitte små tern
skal af 1 økologisk citron

Persillen hakkes og citronen rives med et rivejern eller med et juliennejern og hvidløget hakkes fint.

Alle 3 ting blandes og bruges til at drysse oven på forskellige retter!

6 - 7 minilagkager

1 pakke lagkagebunde - det kan både være lyse eller mørke

Bundene stikkes ud med kage forme i den form man nu ønsker - her er brugt hjerte og stjerne.

De små kager lægges sammen med fyld som man har lyst til.

Kagecreme, syltetøj, chokoladecreme, hindbærskum - kun fantasien sætter grænser.
Se opskrifter under kager

Kagerne pyntes med farvet glasur og diverse krymmel og pynt.



Kagecreme

½ liter sødmælk
2 æg
40 g mel
50 g sukker
1 tsk vanille


Det hele piskes sammen i en tykbundet gryde og varmes langsomt op til kogepunktet mens der røres rundt.
Når cremen koger tilsættes vanille, som koger med i et minut.

Afkøles inden brug.

Kanelkage

Kagedej:

500 g sukker
600 g mel
3 spsk kanel
3 tsk natron
7½ dl kærnemælk
175 g smeltet smør

Glasur:

175 g smeltet smør
350 g flormelis
3 spsk kakao
1 æg

Mel, natron, kanel, sukker og kæremælk blandes og det smeltede smør røres i. Dejen hældes i en smurt bradepande og bages ved 200
grader i ca. 20 min.

Imens laves glasuren. Smørret smeltes og blandes med flormelis og kakao. Når massen er afkølet lidt røres ægget i under kraftig omrøring.
Glasuren smøres på kagen, lige når den er kommet ud af ovnen.

Kagen er rigtig god til at fryse - også med glasur.

Chokoladekage

Den her opskrift er rigtig god til at have med til fødselsdag i klassen eller andre sammenkomster med børn!

Dej:
375 g smeltet smør
450 g sukker
3 æg
9 spsk kakao
375 g hvedmel
1½ tsk natron
1½ tsk bagepulver
3½ dl vand eller mælk
1 knivspids salt

Smørret smeltes og imens piskes æg og sukker luftigt. Det smeltede smør tilsættes og kakoen piskes i. Derefter tilsættes mælk, mel, salt, natron og bagepulver.

Dejen hældes i en stor smurt bradepande og bages midt i ovne ved 170 grader i 35 min - den skal lige akkurat slippe fra en kødnål eller lign. - så bliver den dejlig og snasket!

Glasur:

300 g flormelis
1 spsk vand
evt. frugtfarve

Kagen pyntes når den er afkølet.

Italienske brød

Fordej:
160 g italiensk hvedemel
1 dl vand
20 g gær

Gærne opløses i vandet og melet køres i med en håndmixer med dejkroge-
dejen stilles i køleskab i en skål dækket til med film.

Dej:
330 g italiensk hvedemel
250 g durumhvede
10 g salt
½ l vand

Fordejen tilsættes vand og 2 slags mel og æltes med dejkroge til en fast masse. - den skal dog stadig være klistret. Saltet tilsættes og dejen æltes i 10 min - kan selvfølgelig også laves på en køkkenmaskine.
Når dejen slipper kanterne i skålen efter 10 min, men stadig er blød og klistret, hæver den i 1½ time.

Dejen formes til 2 brød uden at slå luften ud af dejen.

Bages i en 250 grader varm ovn. Jeg stiller gerne en bradepande med vand i bunden af ovnen, så brødene bages med damp.

De bages i 20 min eller til de er gyldne og sprøde.

Havreboller

De her boller kan sættes til at hæve natten over eller de kan laves samme dag.

½ l vand
½ l kærnemælk
1/4 pk gær, 1 hel pk, hvis de skal laves samme dag
2 spsk groft salt - 1 spsk, hvis de skal laves samme dag
2 spsk honning
300 g havregryn
700 g hvedemel
½ dl olie

Gæren opløses i væsken, olie, honning og salt tilsættes. Havregryn og mel tilsættes og blandingen røres sammen med håndmixer og dejkroge på laveste hastighed. - Hold lidt af melet tilbage - måske skal altsammen ikke bruges eller også skal der lidt mere til - alt afhængigt af meltype, - dejen skal være klistret og tykkere end grød.

Sættes til at hæve natten over, eller til hævning i en times tid, hvis de skal laves samme dag.

Når jeg har rigtig travlt, men alligevel lige skal lave boller, hæver jeg dejen i microovnen - 30 sek. for fuld styrke og lader den hvile i 10 min. - så er dejen klar!

Bollerne sættes på bagepladen med en ske, som dyppes i varmt vand og bages på midterste rille i en 225 grader varm ovn i 20 min. til de er gyldne.

Tip: jeg sætter tit en bradepande halvt fyldt med vand i bunden af ovnen, så bages bollerne ved damp og bliver dejligt sprøde. - pas på når ovnen åbnes og bollerne skal ud - dampen er varm!

Tip bollerne kan inden bagning drysses med sesamfrø, brikes, solsikkefrø, græskarkerner, havregryn, eller hvad man nu har lyst til.


Billede kommer senere.....

Karamelis

30 g smør
100 g brun farin
4 patauriserede æggeblommer
1 tsk vanille
 ½ l piskefløde

Smørret og farinen smeltes i en gryde og koger til en ensartet masse. Massen køles ned til den er håndvarm.
Æggeblommerne piskes skummende og lyse og piskes derefter sammen med karamelmassen og vanillen.
Piskefløden piskes stiv og vendes sammen med ægge/karamel massen.

Fryses i en springform, som første er skyllet i koldt vand, i mindst 6 timer, men gerne natten over.


Her er karamelisen i en islagkage sammen med cassatis og mandelslør Se opskrift under desserter

Mandelsslør

75 g mandler flækket i halve
125 g sukker
½ dl vand

Mandlerne ristes brune på en pande og fordeles derefter i 12 bunker, spredt fra hinanden, på et bagepapir.

Sukker og vand smeltes i en gryde og koger i ca. 7 min. indtil sukkermassen har en lysebrun farve.

Karamellen fordeles over mandlerne med en ske.

Når de er tørre, fjernes de forsigtigt fra bagepairet og bruges til at pynte med - eksemplevis en isdessert.

Kan laves dagen før. Så opbevares de i en lufttæt dåse til næste dag.

Romis

Det her er min absolutte yndlings is - jeg elsker bare smagen af Strohrom sammen med isens cremede consistens.........

Du skal bruge:
½ l piskefløde
4 pastauriserede æggeblommer
80 g flormelis
1½ tsk Stroh rom
1 tsk vanille
1 pk cocktailbær
100 g hakket mørk chokolade

Pisk æggeblommer hvide med flormelisen og tilsæt rommen og vanillien.
Pisk fløden stiv i en anden skål.
Vend æggemassen i.
Tilsæt den hakkede chokolade og de hakkede cocktailbær.

Isen fyldes i en springform, som sættes i fryseren i mindst 6 timer men gerne natten over.


Her er cassata isen i en islagkage der består af cassatais og karamel is (Se opskrift under desserter)

Spaghetti bolognese a la Olga

500 g hk. oksekød
1 stort løg i tern
1 fed presset hvidløg
2 store revne gulerødder
1 dåse hk. tomater
1 stor dåse tomatpure
½ dl vand
½ dl rødvin
1 tsk basilikum
2 tsk oregano
½ tsk timian
1/4 tsk rosmarin
2 tsk olie
1 maggitern
1 tsk sukker
salt og peber

Løg og hvidløg svitses i olien til de er gennemsigtige. Kødet tilsættes og svites indtil det er blevet brunt. Rødvin tilsættes og kødet simrer i det i et par minutter. Hk. tomater og tomatpure tilsættes sammen med krydderierne, maggiterningen og salt og peber. Tingene røres godt sammen og det står og simrer i min. ½ time, men kan også stå og simre over længere tid.

Serveres med kogt spaghetti, revet ost og parmesanost.

Skinkekød i kokos

400 g skinkekød
1 løg skårte i både på ca. 1 cm tykkelse
1 fed hvidløg
1 dåse kokosmælk
½ dåse hakkede tomater
1 hønseboullionterning
½ tsk stødt ingefær
½ tsk karry
salt og peber

Tilbehør:

3 dl jasminris
1 tsk salt
6 dl vand

Skær skinkekøddet i mindre medaljoner og svits dem på panden i lidt margarine og det pressede hvidløg. Tilsæt løgbåde. Kødet skal kun lige brunes.

Læg kødet og løgenen i et smurt ildfast fad og hæld tomaterne over. Dernæst hældes kokosmælken, den smuldrede boullionterning og krydderierne over og det hele blandes let. Stilles i ovnen ved 200 grader i ½ time.

Mens kødet er i ovnen koges jasminris.

Der kan også serveres rosiner og kokosrasp til - det giver retten et ekstra pift!

Oksegrydesteg med pasta og gremolata

1 oksegrydesteg - 1 kg eller derover
1 løg i både
1 rødløg i både
2 fed hvidløg
3 gulerødder i skiver
2 pastinakker i skiver
200 g champignon
1 dåse flåede tomater
1 dl rødvin
1/4 l madlavningsfløde
salt og frisk kværnet peber
4 kviste timian
2 kviste oregano
1 kvist rosmarin
1 okseboullion terning

Tilbehør:

Frisk pasta, gremolata og frisk revet parmesan

Kødet brunes i lidt smør og de pressede hvidløg. Løgbådene og rødvinen tilsættes og det hele simrer i 5 min. Derefter tilsættes resten af ingredienserne, dog ikke fløden, som først skal i når retten er lige ved at være færdig.
Det hele simrer under låg i 2 timer. Kødet tages op og sovsen jævnes med fløden og kødet skæres i skiver.
Serveres med frisk pasta, gremolata og frisk revet parmesan