tirsdag den 23. november 2010

Pirogger med skinkefyld

Dej
2 dl mælk
2 dl vand
1 pakke gær
2 tsk sukker
2 tsk salt
2 spsk olie
200 g grahamsmel - det kan også være rugmel, groft hvedemel eller andet grovmel
400 g hvedemel

Fyld 1
300 g skinkestrimler
200 g pikant ost
4 forårsløg i skiver
1 fed hvidløg
100 g revet cheddar ost

Fyld 2
- alternativt en kødsovs af
1 løg
1 fed hvidløg
1 spsk olie
500 g oksekød
150 g gulerødder
3 spsk koncenteret tomatpure
1 maggitern
1 tsk sukker
salt og peber

Alt muligt andet fyld kan også bruges. - Kun fantasien sætter grænser!

Mælken og vandet lunes og gæren opløses heri. Sukker, salt og olie og røres i. Grahamsmel tilsættes og hvedemelt tilsættes - det er ikke sikker at alt melet skal bruges så hold lidt igen. Dejen æltes godt og sættes til hævning i min. 30 min.

Fyld 1
Skinkestrimler, pikant ost, forårsløg og hvidløg blandes i en skål.

Fyld 2
Løget hakkes fint og hvidløget presses og svitses i olien. Kødet tilsættes og svitses med til det er brunet. gulerødderne rives groft ned i kødet og tomatpureen tilsættes. Kødet smages til med 1 maggitern sukker, salt og peber.

Dejen deles i 20 stuykker og de rulles enkeltvis flade. En skefuld fyld lægges på den ene halvdel og der drysse med cheddar. Den anden halvdel dej foldes over fyldet og der trykkes rundt i kanten med en gaffel for at sikre at fyldet ikke løber ud under bagningen.

Piroggerne lægges på en bageplade og pensles.

Bsage i ovenen ved 200 grader i 15 min til de er gyldne.

Spises med en god salat til.




Piroggerne er rigtig gode både til aftensmad og til madpakkerne í dagene efter!

Stænger med pistaciefyld og med kanelfyld

Stænger 2 stk.
50 g gær
2 dl mælk
2 dl creme fraiche 9%
1 tsk. bagepulver
100 g sukker
125 g smør
700 g mel

Fyld
1 pose pistaciemasse

Fyld
100 g brun farin
100 smør
2 spsk kanel

Perlesukker til at drysse med.

Lun mælk og creme fraiche til det er lunkent. Smuldr gæren og hæld væsken i og rør gæren ud. Tilsæt sukker. Bland bagepulver med lidt af melet og rør det i, tilsæt resten af melet lidt efter lidt, til dejen begynder at hænge sammen. Hæld det ud på bordet, kom smørret som er hakket i mindre stykker i og ælt mere mel i til dejen bliver smidig og blank. Hæld ikke alt melet i på en gang, men tilsæt det lidt efter lidt til dejen føles færdig. Det er ikke sikkert at alt melet skal bruges.
Når dejen er blank og smidig sættes den til hævning i 45 minutter.

Del dejen i 2 stykker og rul hver del ud til en aflang firkant på et let meldrysset bord.
Fordel pistaciemasse på den ene firkant og kanelfyldet på den anden firkant og rul den sammen, hver for sig på den lange led som til en roulade. Luk enderne sammen og læg den på en bageplade.
 
Klip dejen næsten helt igennem med en saks og fold skiftevis til den ene og den anden side.
Stængerne lægge på en bageplade med bagepapir - helst hver for sig, da især kanelfyldet har tendens til at flyde ud.
Sæt ovnen på 200 grader og lad stængerne hæve mens ovnen bliver varm.
Pensl med sammepisket æg og drys medperlesukker -  mandelflager eller hakkede nødder kan også bruges. Bages i ovnen i ca. 15-17 minutter til de er gyldne og gennembagt.