mandag den 20. december 2010

Cannelloni med oksekød, spinat og svampe

Uhmm, de smagte rigtig godt....

Til 5 personer

500 g hakket oksekød
200 g brune markchampignon eller en anden slags svampe
2 fed hvidløg
1 lille fint hakket løg
10 hakkede soltørrede tomater
3 spsk koncentreret tomatpuré
1 tsk timian
1 tsk basilikum
200 g babyspinat
1 maggitern
½ tsk sukker
½ dl hvidvin
salt og peber

1 pakke friske lasagneplader
2 dl fløde
150 g revet pasta ost

Hvidløg og løg svites i olie og kødet tilsættes og brunes. Svampene hældes i gryden og når de har afgivet lidt væske tilsættes hvidvinen. Tilsæt krydderier, soltørrede tomater og tomatpuré og kog et par minutter.

Kom spinaten i gryden og steg til det er faldet sammen. Smag til med salt og peber.

De friske lasagneplader klippes over til halv størrelse. Kødsovsen fordeles nu på lasagnepladerne og de rulles sammen omkring fyldet. Rørene lægges i et smurt ovnfast fad. Fløden hældes over og der drysses til sidst med ost.

Cannelonierne bages ved 200 grader i ca. 25 minutter.

Server en god salat til.


Fransk nougat med mandler, pistaciekerne og tørret papaya - den lidt bløde slags

Så blev det også lige til noget mere af det søde...

Jeg faldt over en opskrift på fransk nougat på feminas hjemmeside, men jeg lavede den lidt om så den passer til mine smagsløg.

150 g fast hvid honning
250 g sukker
50 g flydende glukose (Jeg har købt det hos specialkøbmanden)
1½ æggehvide - passer til et bæger pastauriseret
30 sukker
100 g usaltede pistaciekerner
100 g let ristede mandler
100 g tørret kandiseret papayafrugter
Lidt hvedmel

Mandlerne ristes let på en pande. Mandler, pistaciekerner og papaya hakkes groft.

Honning, sukker og glukose varmes op i en gryde - det skal koge kraftigt i 8 min.

Pisk æggehvider helt stive med resten af sukkeret. Skålen skal være så stor det hele kan blandes i samme skål.
Den varme sukkerlage hældes i en tynd stråle i æggemssen mens der hele tidne piskes kraftigt med en elpisker. Det er vigtig at sukkerlagen hele tiden er kogende. - Hvis den bliver kold skal den varmes op igen.
Når hele massen er pisket sammen, vendes de hakkede nødder og papya i.

En lille bradepande beklædes med bagepapir, som er smurt med olie. Massen hældes i og brede ud med en dejskraber , der er dyppet i varmt vand. massen skal være 1 - 2  cm tyk. Dæk nougaten til med bagepapir og lad det stivne.

Når nougaten skal bruges skæres den i længe strimler, som så skæres i mindre stykker. De vendes i hvedmel, så de ikke klistrer sammen. Skær kun det du lige skal bruge.

Nogaten opbevares bedst i køleskab og bliver noget blød når den står ude i længer tid.



Hvid Gløgg og børne Gløgg

Til æbleskiverne serverede jeg en hvid gløgg - jeg synes den er  friskere end den røde og måske også lidt lettere - det kommer selvfølgelig an på, hvad man putter i. Jeg gjorde sådan her..

Til 6 personer

4 dl æblejuce
3 dl koncentreret hyldeblomstsaft - jeg brugte den jeg lavede i sommers, men eller er Søbogårds også god
2 flasker hvidvin
3/4 dl brun rom
2 dl jumborosiner
1 dl mandelsplitter - ved ikke hvor mange gram det er - jeg lavede bare en portion
4 hele kanelstænger af de lange
20 kardemommekapsler
2 stjerne anis
1 ubehandlet citron i skiver
2 røde søde æbler
ca. 20 grønne druer

Til børnene er det den helt samme opskrift, bare uden hvidvin og rom - det er en dejlig sød og krydret drik.

Rosinerne lægges i blød i rommen - gerne aftenen før.
Alle ingredienserne undtagen rosiner og mandler kommes i en gryde og står gerne og trækker et par timer. Når det har trukket varmes det hele godt igennem. Mandlerne smuttes og skæres i splitter og 10 min før servering tilsættes rosiner og mandler.

Æblerne skæres i små tern og vindruerne skæres i halve.

Når gløggen serveres tilsættes en skefuld æbler og druer.

Rosiner og mandler lægger sig på bunden og æblerne og druerne flyder oven på!


Oldemors æbleskiver med gær og kærnemælk

Så blev det tid til at få bagt nogle æbleskiver...
Jeg har haft lyst til det hele december måned, men har først haft tid nu - så familien blev inviteret og så bagte jeg 100 æbleskiver..

Den her opskrift er fra min oldemors gamle opskriftssamling og det er altid den vi vender tilbage til, når der skal bages æbleskiver.

Til de 100 æbleskiver brugte jeg:

50 g gær
4 dl mælk
4 dl kærnemælk
1 dl fløde
8 æg
4 tsk sukker
1 lille tsk salt
500 g mel
1 tsk kardemomme - hvis man vil have en kraftigere smag skal der nok 2 tsk kardemomme i
palmin til stegning

Gæren røres ud i mælk, kærnemælk og fløde, som er varmet til det er håndlunt. Æggene deles i blommer og hvider - hviderne i en skål, hvor de kan piskes stive.Væsken tilsættes salt, sukker, kardemomme og æggeblommer og melet piskes i. Hviderne piskes nu stive og vendes i dejen, som nu står og hæver i 1- 2 timer.

Æbleskiverne bages gyldne i en æbleskive pande med palmin eller svinefedt - jeg brugte palmin - det er lugtfrit og dejligt nemt at have med at gøre.