tirsdag den 17. september 2013

Hjemmelavet sushi

Nu blev det så min tur til at prøve selv at lave sushi....

Jeg er blevet positivt overrasket og synes det er sjovt og ret nemt at få til at se ud som en million.

Jeg synes dog det kræver en del forberedelse, da risene skal skylles mange gange og trække og efter de er kogt skal de køles helt ned, - men ellers synes jeg at det er sjovt at lave.

Jeg startede med erhverve 2 bambus rullemåtter, nori (tang), wasabipaste og riseddike.

Som fyld brugte jeg:

  • fersk laks - husk det skal have været frosset i minimum 24 timer inden brug (faktisk sagde min lokale fiskemand at det var blevet ændret til 96 timer - men den tid havde jeg ikke)
  • krabbehaler rørt med lidt mayonnaise
  • røget tun
  • crabsticks
  • tempurastegte vannameirejer
  • tigerrejer
  • steg andebryst
  • peberfrugter, forårsløg og agurker i tynde stænger
  • asparges og avocado
  • chilimayo
  • lakserogn og wasbirogn
Min første erfaring er - bred dig ikke over så meget fyld på en gang - det er slet ikke nødvendigt - men jeg blev vist grebet lidt af stemningen...




Sådan her laves risene:


6 dl Sushi ris - du kan sagtens bruge helt almindelige grødris - der meget billigere
6 1⁄2 dl Vand
5 spsk Riseddike
1 tsk Salt
3 spsk Sukker

Start med at hælde risene i en skål med koldt vand. Vandet skal dække risene. Vask risene ved at rode rundt i den med hænderne under rindende vand.

Skift vandet 5-6 gange indtil det er klart og risene har skiftet farve til helt hvide.

Dæk risene med koldt vand og lad dem trække i 20 minutter. Hæld vandet fra igen.

Put risen i en gryde sammen med vand. Sæt et tætsluttende låg på og bring det langsomt i kog. Når risene koger skrues der ned til lavt blus i 10-12 minutter. Sluk for varmen og lad det trække i 10 minutter. Løft aldrig låget før risene er helt færdige.

Kom den kogte ris i en stor skål. Japanerne bruger en speciel lavstammet og fladbundet træskål, men andet kan også gøre det. Dog bør du aldrig bruge en skål af metal, da det giver en kedelig eftersmag.

Marinaden, der også hedder sushi-zu, laves ved varme riseddiken, salt og sukker - det må ikke koge, men varm til sukkeret er smeltet. Vend marinaden ind i risene med en spatel, samtidig med at du fjerner eventuelle klumper, så de enkelte gryn adskilles. Dæk skålen med et fugtigt klæde og anvend den samme dag eller dagen efter. Risene bør ikke stilles på køl, men kan godt fryses ned til senere brug.

Når risene er helt afkølede er det tid til at rulle sushi...

Jeg lagde en frostpose over bambusmåtten så den ikke blev klistret ind i ris...

Tangen (nori) lægges på måtten og risene sprede ud over. Brug hænderne med masser af vand på - ellers klistrer det ret meget.



I midten lægges det fyld man nu gerne vil have i og det hele rulles til en stram rulle - hvis tangen ikke lukker helt kan du lige køre en finger med vand hen over så klister det sammen med et samme.



Brug en meget skarp kniv dyppet i koldt vand til at skære rullen i mindre stykker - jeg skar dem i 8 stykker.




Så er det bare derudaf med det fyld man nu har lyst til...

Det blev super lækkert og skal helt sikkert prøves igen og igen.......