søndag den 5. december 2010

Brunkager a la Blomsterberg

250 g smør
125 g lys sirup
250 g farin
3 tsk kanel
1 tsk stødt nellike
2 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt allehånde
500 g mel
60 g syltede appelsin i tern - jeg havde glemt at købe dem, så mine er uden i år!
100 g mandler
 50 g usaltede pistacienødder - jeg har ændret på sammensætningen af nødder, da jeg godt kan lide at der er fler pistacier i!
2 tsk potaske
1 spsk koldt vand

Smør, sirup og farin smeltes for middel varme - gryden tages af varmen. Kanel, ingefær, allehånde, mel og nødder ( og appelsin, hvis man har husket dem) tilsættes. Potasken røres sammen med vandet i en lille skål og det hældes i dejen, som røres ensartet med en røremaskine. Kom dejen i en beholde foret med bagepapir 18 x 18 cm - jeg lavede dobbelt portion, så passer det med at lægge den i en lille bradepande. Pres dejen godt ned, så der ikke er luft huller og dæk toppen med bagepapir. Afkøles til næste dag - eller som jeg gjorde opbevarede det i køleskabet i en uge.

Ved bagning skæres dejen ud stænger på ca. 3 cm, som så skære i tynde skiver. De lægges på bagepapir og bages ved 180 grader i ca 10 min - hold øje med at de ikke bliver for mørke.

Afkøles på en bagerist og opbevares i en tætsluttende dåse.


Oldemors havregrynskugler

Det her er verdens bedste havregrynskugler. Som Louise fra Hjertemad skriver er det altid ens egne havregrynskugler der er de bedste og sådan har vi det også i vores familie.
Den her opskrift er helt tilbage fra min oldemor og kan ikke undværes her op til jul.
Jeg mener jo ikke at der ksla kokos i havregrynskugler, men kaffen skal helt bestemt i og det der med strohrom, det er altså bare lige det der giver prikken over i'et.

Nu lavede jeg lige en ny portion i dag - så her kommer de igen med lidt flere kommentarer.

250 havregryn
200 g sukker
100 g smør
50 g kakao
7 spsk færdig kaffe
1 tsk stroh rom

Havregryn, sukker og kakao blandes i en skål. Smørret hakkes i mindre klumper og tilsættes havregrynsblandingen. Rom og kaffen hældes over smørret og det hele æltes til en ensartet massse.

Rulles til små kugler, der står og tørrer koldt natten over, inden de puttes i dåser.
Jeg plejer at stille dem i kælderen natten over.



Børnene elsker at være med til at rulle havregrynskugler!