fredag den 1. januar 2016

Kransekage

En hjemmelavet kransekage er en af de ting jeg aldrig selv har begivet mig ud i, men det er nu blevet ændret.

Til denne nytårsaften 2015/2016 besluttede jeg mig for at prøve at lave det selv.

Det var en god beslutning.

For det første var det ikke særligt svært og for det andet var det et yderst dejligt resultat...

jeg fandt en opskrift fra kransekagehuset og den virkede rigtig godt.

Jeg lavede et lille kransekagetårn med 7 ringe, da vi ikke er så mange, der spiser kransekage. Der blev dog også til 2 lange stænger, så der kunne snildt have været 9 eller 10 ringe.




Du skal bruge
250 g marcipan
50 g smuttede mandler
100 g sukker
½ dl æggehvide (ca. 1,5 hvider)

Glasur:
100 g flormelis (så bliver der rigeligt med glasur)
lidt past. æggehvide til at samle flormelisen med.

Blend mandler og sukker sammen, så mandlerne er helt finthakkede. Kom æggehviden oveni og kør massen sammen, så den er som en tyk grød, gerne et par minutter, så sukkeret bliver opløst i æggehviden. Jeg gjorde dette i min minihakker.

Ælt marcipan og mandelblandingen sammen enten i hånden eller på en røremaskine. Kom dejen i en plasticpose og læg den koldt, mindst en time, gerne flere dage.

Kransekagemassen kan også fryses når den er samlet.

Vej kransekagen af i stykker på 220 gram.

Rul dem ud i pølser på 60 cm. Vær omhyggelig, så de er lige brede over alt. Pres på den ene side af pølsen, så den bliver spids og får den karakteristiske kransekagefacon.

Mål kransekagen op i stykker. Det første stykke skal være 8 cm. Til hvert stykke lægges 2½ cm (altså 10½, 13, 15½ osv). Form stykkerne til ringe. Vær omhyggelig med at forme dem, så hver ring faktisk er rund og har en jævn overflade. husk at lave en rund halvkugle til toppen - det fik jeg ikke gjort - men redde udseendet med pynt i stedet for.

Fordel stykkerne på pladen. Sæt en ekstra bageplade nederst i ovnen, så der kommer mindre varme nedefra. Bag stykkerne i en 210 grader varm ovn (uden varmluft). Tjek efter 10 minutter. Vend pladen, hvis din ovn varmer skævt. Formentlig skal de have et par minutter mere. Bliver de mørkere under bunden end på toppen, skal du have to plader ekstra i ovnen næste gang. Lad dem køle af, før du pynter med glasur.

Rør glasuren så den bliver hård og sej - den må endelig ikke være for flydende, så render den bare.

Pynt kransekage ringene med den klassiske zigzaggede pynt og lad glasuren tørre.

Når tårnet skal samles, sprøjtede jeg lidt glasur i bunden på ringene og lagede dem efter størrelse oven på hinanden.