fredag den 17. juni 2011

De første jordbær i haven...

Forleden dag plukkede jeg et lille kilo jordbær i haven og dag har jeg så plukket 1½ kg. Det er nogle meget store flotte jordbær, som simpelthen smager pragtfuldt nu - de første var ikke helt så søde, men i dag er de fulde af sødme og smag - uhmmmm, med fløde og let drys sukker smager de altså himmelsk...


Agurkesalat lavet på hyldeblomstsaft

Jeg har i de sidst par somre lavet agurkesalat på hyldeblomstsaft. Opskriften er inspireret af en opskrift i bogen "Kvinde kend dine kul".

Jeg har lavet opskriften til min egen og synes at den er et fantastsik alertanativ til den originale agurkesalat, som bare er lavet på edikke og sukker.

Du skal bruge:

1 hel agurk i tynde skiver
2 dl koncentreret hyldeblomstsaft
2 spsk æbleeddike
2 spsk vand
salt og peber
1 hyldeblomstskærm til pynt

Hyldeblomstsaft, æbleeddike, vand, salt og peber blandes i enskål og de tynde agurkeskiver tilsættes.

Agurkerne trækker minimum i en halv time i lagen inden servering - men de kan også sagtens holde i køleskabet i  et par dage under tætsluttende låg.

Inden servering drysses de små hyldeblomster over agurkesalaten.

Hyldeblomstsaft - uhmmm

Ingen sommer uden hyldeblomstsaft - selvom jeg sidste år kom til at lave så meget hyldeblomstsaft, at der stadig er flere litre tilbage i kælderne, så bliver jeg altså nødt til at lave noget nyt i år - sådan er det bare - vi har hele min barndom lavet hyldeblomstsaft i sommerhuset og det vækker en dejlig masse minder, men det er også bare smagen af sommer så - ingen sommer uden hyldeblomstsaft!

20 - 30 hyldeblomstskærme
2 citroner
1 kg sukker
20 g citronsyre eller vinsyre
1½ liter kogende vand
atamon efter anvisning på flasken

Hyldeblomstskærmene plukkes og renses for insekter og blade.

Citronerne vælger jeg at skrælle, så det kun er frugtkødet, der bliver brugt, da jeg nogle gange synes at skallen gør saften for bitter

Alle ingredienser lægges i en stor skål eller gryde og overhældes med det kogende vand - atamon tilsættes..

Saften trækker tildækket - enten med et grydelåg eller husholdningsfilm i 2 - 3 døgn.

Saften sies igennem et klæde og hældes på rengjorte flasker - skyllet i atamon.

Jeg plejer at bruge ½ liters plastikflasker (Cola og lignende), som jeg så fryser. Så kan de holde sig over vinteren og give et friskt pust af sommer på en grå og trist vinterdag.