søndag den 31. oktober 2010

Speltboller

50 g gær
2½ dl mælk
3 dl vand
2 spsk honning
1 tsk salt
3 spsk olie
800 g lyst speltmel

Gæren opløses i væsken og salt, olie og honning tilsættes. Melet røres i med en røremaskine og dejkroge indtil dejen er fast, men stadig blød og elastisk.
Hæver i en time og formes til boller uden at slå luften ud af dejen.
Jeg plejer at lægge dejen ud på et bord, der er drysset med mel. Så klipper jeg dejen over i passende stykker og lægger dem på bagepladen beklædt med bagepapir. Bager i ca. 20 min ved 200 grader til bollerne er gyldne.







De er gode som frokostboller til ungernes madpakker!

Kærnemælksboller med kardemomme

ca. 30 stk

50 g gær
2 spsk sukker
½ tsk salt
1 tsk kardemomme
2 spsk olie
1  æg
2½ dl varmt vand
2½ dl kærnemælk
750 g mel

Gæren opløses i det varme vand, som er blandet med kærnemælk. Sukker, salt, olie, æg og kardemomme tilsættes. Derefter røres melet i indtil dejen er fast og ikke klistrer mere. Æltes på dejkroge eller i hånden til dejen er smidig.

Hæver i 1½ time, hvorefter dejen formes til boller. Bollerne efterhæver i en halv time og bages derefter i en 200 grader varm ovn i ca. 15 min til de er gyldne. De kan evt, pensles med 1 æg inden de bages.