Vi var inviteret til cowboy/western fest for nogle weekender siden og menuen skulle jo følge temaet og være ærke amerikansk.
Jeg kastede mig ud i at lave en "ægte" amerikansk appelpie og fandt inspiration til den på spiseliv.dk/blogs/miras-madblog.
Appelpien blev helt fantastisk og dejen er virkelig en nydelse - den mest sprøde og lækre dej, som jeg helt sikkeret skal bruge i mange andre tærtesammenhænge fremover.
Dejen
350 g. hvedemel
175 g. saltet smør
2 spsk. sukker
Ca. 1½ dl. iskoldt vand
Fyldet
8 æbler
3/4 tsk. stødt kanel
2 spsk. maizena
6 spsk. lys muscovadosukker
50 g smeltet smør
Det kolde smør skære i små tern. Smørret skal være helt koldt og hårdt, når du skal bruge det.
Hæld mel og sukker i en stor skål. Tilsæt smørtern og fordel så hurtigt smørret i melet.
Det er vigtigt, at der er synlige klumper af smør i dejen, så man skal arbejde hurtigt, så smørret ikke bliver blødt og smelter sammen med melet . Når blandingen er grynet og de største af smørklumperne er på størrelse med en ært, samles dejen med vandet.
For at samle dejen dryppes det iskolde vand over dejen – lidt ad gangen – og dejen samles i større klumper med en dejskraber.
Tilsidst samles dejklumperne hurtigt i hånden og den deles i to. Hver klump formes til en fladtrykt kugle. Pak dem ind i plasticfolie og læg på køl i mindst ½ time, inden de rulles ud.
Til fyldet skræl les æblerne og de skæres i både.
Vend bådene med kanel, maizena, sukker og smeltet smør. Maizenaen sørger for at jævne den saft, der kommer ud af æblerne.
Rul den ene dejklump ud så den passer i en tærteform. Det er bedst at bruge en metalform, da den gør dejen sprødere end en porcelæns tærteform.
Læg dejen ned i formen og skær kanten til, så der stikker ca. 1 cm. udover kanten.
Læg æblerne i så der bliver en forhøjning på midten.
Rul den anden dejklup ud og læg den forsigtigt over æblerne. Klem kanterne fast og skær overskydende dej af.
Skær et par ventilationshuller i toppen og prik rundt omkring i dejlåget med en gaffel.
Pensl låget med vand og drys med 1 spsk. sukker.
Bages ved 175 gr. i ca .1 time til æblerne er bløde og dejen er sprød og gylden.
Den let afkølede tærte serverde jeg med en lækker vanilieis til - det var himmelsk!