søndag den 16. januar 2011

Pastafad med tun

400 g fuldkornspasta - skruer eller lign.
2 dåser tun
1 rød snack peber
½ squash
½ dåse majs
1 porre i tynde skiver
2,5 dl fløde - 18 eller 38%
1 hønseboullion terning
peber
revet pastaost

Pastaen koges i let saltet vand.

Grøntsagerne skæres i mindre stykker.

Fløden blandes med hønseboullion og peber.

Pastaen blandes med grøntsagerne i et smurt ovnfast fad.
Osten drysse over.

Retten sættes i ovnen ved 200 grader i ½ time.



Egentlig kan der kommes alle slag grøntsager i - det er lige hvad man har ved hånden, der kan bruges.

Spelt flutes

50 g gær
5 dl håndvarmt vand
325 g fuldkornsspelt mel
300 g hvedemel
1 tsk groft salt
1 tsk honnin
3 spsk olie

Gæren opløses i vandet, olie, salt og honning tilsættes. Speltmelet røres i - jeg ælter det med dejkroge på min røremaskine.

Hvedemelet tilsættes lidt efter lidt og dejen æltes godt - den må godt stadig være klistret, men den skal også være fast i det.

Hæver i 1 - 2 timer.

dejen lægges ud på et bord med mel på og deles i 3 lige store dele - den skal ikke æltes yderligere og luften skal ikke slås ud af den. - Jeg klipper altid dejen over :-)

Dejen hives til 3 lange flutes - stadig uden at klemme!

Flutene lægges i en flutesform eller på et bagepapir. Ovnene tændes på 225 grader og flutene efterhæver i 20 minutters tid til ovnen er varm.

Bages i ca. 25 min til skorpen er sprød.


Tunmousse

Forret til 4 eller frokost til 2

2 dåser tun i vand
3 blade husblas
3 dl creme fraiche 18% eller 38%, hvis det skal være ekstra godt!
1 tsk citronsaft
1/4 cayennepeber
1 tsk groft salt

Dræn tunen for vand og kom den i en skål og findel den med en gaffel. Læg husblas i koldt vand i ca. 5 min. Vend creme fraiche, citronsaft, cayennepeber og salt i tunen. Tag husblasen med det vand der hænger ved og smelt den i en skål i et vandbad. Rør en skefuld tunblanding i husblasen og vend den afkølede husblas i resten af tunblandingen. Inden blandingen hældes i en stor skål smages den til. Stil tunmoussen tildækket i køleskab i mindst 5 timer.

Serveres med brød, kapers og brøndkarse til.


Sursødsauce med ananas

1 stort fed hvidløg
1 lille dåse tomatpure
½ tsk ingefær
lidt olie
vand fra 1 dåse ananas
små ananasstykker - ca. halvdelen af en dåse
5 spsk lageredikke
3 spsk sukker
½ hønseboullionterning


Hvidløg og ingefær svitses i olien. Tomatpure og ananasvand tilsættes. Edikke og sukker tilsættes og saucen simrer i et par minutter - smages til med salt, sukker og edikke - den skal både være sur og sød. Tilsidst tilsættes ananasstykkerne.

Lynstegte grøntsager

3 forårsløg
1 stor rød snackepeberfrugt
3 store gulerødder
1 fed hvidløg
lidt olie

Grøntsagerne skæres i tynde fine strimler.

Olien varmes på panden og det pressede hvidløg tilsættes . Grøntsagerne tilsættes og steges i et par minutter - de skal stadig være sprøde.

Kylling i peanutbuttersauce

500 g kyllingeinderfilet
3 spsk peanutbutter
1/4 tsk stødt ingefær
2 fed hvidløg
1 hønseboullionterning
saft af 1 lime
1 dl kogt vand
2 dl fløde
peber
1 /4 tsk sambal orlek
1 dl peanuts

Kyllingen skære i mindre stykker. Alle ingredienserne røres sammen og kyllingestykkerne lægges i saucen og trækker min. ½ time.

Det hele hældes på en varm stegepande ogsteger til kyllingen er gennemstegt - under omrøring eller brænder saucen på. Der tilsættes evt lidt mere fløde eller mælk, hvis saucen trænger til at blive fortyndet lidt. Smages til med salt og peber.

Serveres sammen med jasminris - og denne gang serverede jeg lynstegte grøntsager og sursødsauce til. Se opskrifter under tilbehør

Gærhorn med vanilleremonce

40 stk

1½ pk gær
2½ dl mælk
200 g smør eller margarine
2 æg
800 g mel
1 tsk salt
1 dl A38
75 g sukker
1 tsk kardemomme

remonce:
200 g smør
200 g sukker
2 tsk vanille

Gæren opløses i mælken som er lunet til håndvarm.
A38, æg, salt, sukker og kardemomme tilsættes. Melet æltes i til dejen er lind og slipper skålen - hold lidt af melet tilbage, det er ikke sikkert at det altsammen skal i.

Dejen hæver i ½ times tid.

Imens røres remoncen sammen - fedtstoffet kan evt. blødgøres lidt i microvnen først.

Dejen deles i 5 lige store stykker, som rulles ud til runde flader, der deles i 8 lige store stykker.

Der lægges en lille spsk remonce på hver trekant og den rulles sammen til et horn - fra den brede ende til den smalle - spidsen lægges nederst på bagepapiret, så hornet er lukket.

Hornene efterhæver i ca. 20 min og bages derefter ved 200 grader i ca. 12 min til de er gyldne.