tirsdag den 16. oktober 2012

Marcipanstænger og kanelstænger


Til fødselsdagen lavede jeg 2 forskellige stænger - ud fra den klassiske opskrift fra Karolines - Marcipanstænger

2 kager til 10 - ca. 20 stykker
Dej
1 dl mælk
50 g gær
100 g blødt smør
1 æg
1 spsk sukker
½ tsk groft salt
300 g hvedemel (ca. 5 dl)

Creme
3 æggeblommer
3 spsk sukker
1½ spsk majsstivelse , fx maizena
korn fra 1 stang vanille eller 1 tsk vanillesukker
2¼ dl mælk
200 g groftrevet marcipan

Remonce til marcipanstang
50 g smør
50 g sukker
1 tsk vanille

Remonce til kanelstang
100 g smør
100 g brun farin
1 spsk kanel

Pensling
æggehvide

Pynt
perlesukker
hakkede mandler

Bagetid: Ca. 20 min. ved 225 grader


Til dejen lunes mælken til den er lillefingervarm og hældes i en røreskål. Rør gæren ud heri. 

Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt mel tilbage). Slå dejen godt sammen. 
Tildæk skålen og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. ½ time.
Creme: 
Rør æggeblommer, sukker og majsstivelse sammen i en tykbundet gryde. Rør vanilie og mælk i.
Varm blandingen op under piskning og kog cremen i ca. 1 min., stadig under piskning. 
Kom cremen i en skål og stil den tildækket i køleskabet.
Remonce:
Smør og sukker røres godt sammen og til den lille portion røres vanilie i og i den store portion røres kanel i.
Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet.
Del dejen i to portioner og rul dem ud til firkanter (ca. 25 x 35 cm). 
På den med marcipan smøres remoncen ud først.
Dernæst fordeles cremen på dejpladen og herpå den revne marcipan.
På den med kanel fordeles kanelremoncen og cremen lægges i en tyk pølse på midten af dejen.
Rul hver dejplade sammen fra den lange side til en "roulade".
Læg de 2 "roulader" på en plade med bagepapir med sammenføjningen nedad. Skær et dybt snit på langs i hver "roulade" og tryk dem ud til brede stænger. 
Pensl med æggehvide og drys med perlesukker og mandler. Bag stængerne midt i ovnen.








Ingen kommentarer:

Send en kommentar