onsdag den 12. september 2012

Surdejsbrød

Jeg har købt Claus Meyer's bog om brød - Meyers Bageri.

Jeg er vild med hans gode brød og har derfor selv valgt at kaste mig ud i surdejsuniverset.

Jeg startede med at lave en surdej fra bunden, som Meyer beskriver det i bogen, men jeg kunne ikke rigtig forlige mig med den der surdej, der skulle stå på mit køkkenbord og se uappetittelig ud, så den røg i vasken....

Så besluttede jeg mig for at lave surdej på en anden måde og fulgte den her opskrift fra bogen:

Hverdags hvedebrød
1 stk og fordej til næste bagning
Fordej:
2 dl kærnemælk
5 g gær
125 g hvedemel
125 g rugmel
1½ tsk honning

Kærnemælk og gær røres sammen i en skål. De øvrige ingredienser tilsættes og det hele røres sammen til en tyk grød.

Grøden står tildækket på køkkenbordet i 2 - 3 dage.

Brødet
1 portion fordej
6 dl koldt vand
max. 200 g grahamsmel eller fuldkornshvedemel
min. 650 - 700 g hvedemel
20 g havsalt

Fordejen tilsættes vandet, det grove mel og halvdelen af hvedemelet.

Dejen slås igennem med en grydeske - der skal slås luft ind i den lige som når man pisker flødeskum i hånden. Resten af hvedemelet røres i lidt efter lidt på samme måde på den måde bliver dejen sejere. Æltningen skal gerne foregå i min. 5-6 minutter men gerne op til 10 minutter - gerne i 2 halvdele med pauser imellem, hvis det bliver for hårdt.

Jo sejere glutenhinderne i dejen blive,r jo bedre hæver brødet.

Dæk dejen med husholdningsfilm og lad den hæve natten over i køleskabet - eller under åben himmel, hvis det er koldt nok. Når dejen er hævet til 2/3 af oprindelig størrelse er den klar til bagning.

Varm ovnen op til 270 grader - brug evt. bagesten, hvis du har sådan en.

Hæld forsigtigt dejen ud på et bord drysset med rigeligt med mel - gem dog 1/3 til surdej/fordej til dit næste brød.

Med en spatel løftes 1/3 af dejen op over resten af dejen og prop dejen ind under brødet hele vejen rundt, så brødet bliver "spændt op".

Lad dejen efterhæve 1-2 timer på et stykke bagepapir.

Læg forsigtigt brødet over på den varme bagesten eller bageplade.

Jeg sætter altid en bradepande med varmt vand ind i ovnen, så brødet bages med damp.

bag brødet i ovnen i ca. 25 minutter til det er sprødt og gyldent. Brødet køles af på en rist.

Dejen som blev taget fra opbevarer jeg  i et patentglas uden gummiring - den skal kunne ånde - i køleskabet. Meyers bog siger at næste bagning skal foregå 1 -2 dage efter, men min dej har stået en del længere og stadig virket fint.

Det kan godt være at det ikke er den rigtige måde at lave surdej på eller bruge den på, men det virker i hvert fald for mig og jeg får nogle fantastiske brød ud af det og tilmed også boller til pigernes madpakker!


2 kommentarer:

  1. Jeg har netop forsøgt at lave en fordej, men kunne slet ikke få kærnemælk og mel til at hænge sammen. Jeg måtte tilsætte yderligere en dl vand.. Kan du få 2 dl kærnemælk og 250 g mel til at blive en tyk grød??

    SvarSlet
  2. Ja det skal ikke kunne sige - det er lidt tid siden jeg bagte brødet, men jeg vil foreslå at du tilsætter lidt vand, hvis det ikke bliver som du vil have det - det vil aldrig skade.

    Jeg håber at det lykkes for dig, det er nemlig et super dejligt brød!

    Hilsen Olga

    SvarSlet