søndag den 17. marts 2013

5 kornsboller


De her boller er en variation over de koldhævede boller jeg plejer at lave - bare med 5 kornsblanding i , lidt grahamsmel og fiberflager.....


1 kg hvedemel (brug gerne al mulig andet mel) - i dag brugte jeg:
200 g 5 kornsblanding blødt op i 2½ dl van i ½ time inden dejen æltes sammen
150 g fiberflager - havreflager, speltflager, rugflager - alle flager kan bruges
50 g grahamsmel
resten hvedemel

6 dl vand
2 dl yoghurt
2 spsk salt
5-10 g. gær

Bland de våde ingredienser først, så gær og til sidst mel. Endelig ikke for meget mel. Rør det hele sammen hurtigt og i kort tid. Dejen skal være meget våd - ikke særlig meget struktur i dejen.
Lad den hæve fra om aftenen (kl 21) til næste morgen (kl 7).

Hvis du vil have kerner i bollerne kan du nu hælde dem ud over dejen. De skal ikke røres rundt. Når du tager en håndfuld dej vil de bliver skødesløst fordelt i bollerne. Du kan bruge solsikkekerner, hørfrø, græskarkerner, sesamfrø osv.

Tag en håndfuld dej med en våd hånd og placer den uformelige masse på en bagepapir. Dejen vil klistre til din hånd, men du fortsætter til alle bollerne ligger på pladen.
Hvis du vil have pæne boller, dypper du din hånd i vand, hvorefter du aer bollerne ganske lidt så de bliver lidt glattere ovenpå.
Alt efter om du vil have rustikt udseende boller, italiensk eller andet, skal du drysse grahamsmel, durummel eller andet mel på bollerne.

Ovnen skal være næsten 250 C inden du sætter bollerne ind.
Den skal bages mellem 10 og 25 min. alt efter om du vil have bløde boller eller om du vil have boller med bid i skorpen.
Husk at sætte bollerne på en rist når de kommer ud.

Hvis du har tid til det kan du også blot hælde al dejen ud på bagepapir, og bage det ved 220 C.  Så får du et kæmpebrød. Det skal bage i lang tid, måske op til en time. Bank det under bunden og hør om det lyder hult.

Øv jeg glemt at tage billeder af bollerne - men de var nu gode alligevel....

Ingen kommentarer:

Send en kommentar