fredag den 1. marts 2013

Lækre gulerodsbrud

Efter 2 uger i Florida med en masse fastfood er det vist tid til lidt af det grove igen......

Jeg har komponeret disse gulerodsbrud efter nogle af mine andre opskrifter - og de er blevet ret luftige, svampede og dejlige......men jeg undrer mig dog over 1 ting - man kan ikke se gulerødderne i bollen når den er bagt???

Ja jeg plejer at rive gulerødderne groft, men valgte denne gang at rive dem fint  - og så forsvandt de - men de har dog givet en dejligt svampet konsistens til bollerne.

Jeg tror, at jeg næste gang vil rive dem groft, så man også kan se, at det er gulerodsboller.....

Her kommer opskriften.

7 dl håndvarmt vand
50 g gær
2 dl A38
2 revne gulerødder
200 g fuldkornshvedemel
ca. 1 kg hvedemel
2 tsk groft salt
3 tsk rørsukker
tilsæt evt. rosiner til halvdelen af dejen....

Gæren opløses i det håndvarme vand og A38 tilsættes.

gulerødder, fuldkornsmel, salt og sukker røres i.

Tilsidst æltes hvedemelet i lidt ad gangen, til dejen har en konsistenss, så den slipper dejskålens kanter.

Hæver i minumum 1 time - eller i microvnen.

Bollerne sættes tæt sammen i en bradepande beklædt med bagepapir og hæver yderligere ½ time.

Bages midt i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter til bollerne er gyldne.







mandag den 4. februar 2013

Linsesuppe med kokosmælk og spinat

Den her dejlige linsesuppe fandt jeg her - på Hver dags vegetarmad.

Jeg ændrede dog en hel del på smagsdelen i forhold til krydderier, så jeg tror at det blev til en helt anden smagsoplevelse en den suppe, som jeg oprindeligt blev inspireret af.

Til 5 personer
250 g grønne linser
8 dl vand
1½ hønseboullionterning
1 kvist timian
1 stort løg
2 fed hvidløg
2 store gulerødder
en stor rød snackpeber
1 god håndfuld friske spinatblade
1 dåse kokosmælk (400 ml)
1 spsk sød chilisauce
1/4 tsk stødt ingefær
1 spsk citronsaft
3 dl vand til efterfyldning
salt og peber


Linserne skylles og koges i boullionen sammen med timiankvisten i ca. 20 minutter - der må gerne være bid i linserne.

Linserne sies fra suppen og lægges i en skål mens resten af suppen tilberedes. - husk at gemme suppevandet.

Løget skæres i tern og steges under svag varme i lidt smør i 10 . 12 minutter - det skal ikke tage meget farve, men gerne være lidt gyldent. Tilsæt de pressede fed hvidløg og lad det simre i endnu 2 minutter.

Peberfrugt og gulerødder skæres i små tern. Spinat bladene skylles og skæres i tynde strimler.

Løget, kokosmælk, ekstra vand og grøntsagerne tilsættes suppen, som smages til med sød chilisauce, ingefær og citronsaft.

Det hele står og småsimrer i 10 - 15 minutter til gulerødderne er kogte - ca. halvvejs tilsættes spinatbladene.

Når suppen er færdig tilsættes de kogte linser og der smages til med salt og peber.

Nydes varm med groft brød til.







torsdag den 31. januar 2013

Cheesecake med karamel og cashewnødder

Min ældste datter er nu fyldt 18 år - puha som tiden dog går..

Men i den anledning lavede jeg denne dejlig cheesecake, som jeg har fundet på Mad & Boligs hjemmeside, til selve dagen, til når vi kom hjem fra skole og arbejde.


Du skal bruge 1 springform på 18 cm i diameter

Bund
125 g Bastogne kiks
40 g smør

Creme
300 g Philidelphiasmøreost
60 g sukker
½ stang vanille
2 æg
½ dl cremefraiche

Karamel
40 g smør
80 g sukker
1 dl piskefløde

Honningristede cashewnødder til pynt

Bund
Knus kiksene i en foodprocessor. Smelt smørret og rør det sammen me dkiksene i en skål. Fordel massen i 
en lille springform belagt med bagepapir.

Creme
Pisk smøreosten og sukker sammen. Tilsæt vanille og pisk igen. Tilsæt æggene et ad gangen og tilsidst cremefraichen. Fordel cremen over kiksebunden og bag i ovnene ved 140 grader i 45 - 50 minutter - indtil kagen har et svagt gyldent skær. Afkøl kagen.

Karamel
Smelt smør og sukker sammen i en tykbundet gryde under omrøring indtil det begynder at blive mørkebrunt. Tilsæt fløden og bliv ved med at røre til det er en ensartet masse.

Tag forsigtigt kagen ud af formen og hæld den afkølede karamel over.

Pynt til sidst med nødderne og strø flormelis over lige inden servering.









Ristede kikærter

i mit forsøg på at finde lækre snacks der ikke feder, men alligevel mætter er jeg fladet over de her kikærter.

De kan både bruges som snack eller som tilbehør i salat...

1 dåse kogte kikærter - 400 g
hvidløgssalt
spidskommen
1 spsk olie

Man kan bruge alle former for krydderi, men ovenstående er hvad jeg valgt denne gang.

Kikærterne drænes for vand og skylles en gang under den kolde hane.

Alle ingredienserne lægges i en frost pose og posen lukkes og rystes godt, så alle ingredienserne bliver blandt godt.

Det hele hældes ud på en bageplade med bagepapir og bages i ovnen ved 250 grader, til ærterne begynder at "springe". - Det tog en lille halv time for mig, man kan også give dem kortere tid, men jeg ville godt have at de knaser lidt.









onsdag den 30. januar 2013

Müslibarer med pif paf puf


Så lavede jeg lige en variant over mine gode müslibarer fra forleden dag - uhmm de blev også rigtig gode - lidt lettere og ikke så bastante som de første - et rigtigt hit!

Jeg brugte:

100 g mandler
100 g paranødder
100 g pif paf puf - eller puffede ris
200 g havregryn eller andre flager
50 g hørfrø
50 g sesamfrø
50 g solsikkekerner
1 - 1½ dl honning
½ dl sirup
1,5 dl  peanutbutter
0,5 dl kogende vand

lidt mørk chokolade


Mandler og nødder hakkes groft i foodprocessoren – og blandes med havregryn og frø.

Blandingen lægges på en bageplade med bagepapir og ristes i ovnen i ca. 10 minutter ved 175 grader.

Honning, peanutbutter, sirup og vand varmes i en gryde til peanutbutteren er rørt ud og det hele er en jævn masse.

Hæld det søde over nøddemassen, hæld pif paf og puf i og bland det godt sammen.

Beklæd en lille bradepande med bagepapir, og fordel massen heri.

Bag den nederst i ovnen ved 175 grader små i 20 min.til overfladen er gylden.

Lige da massen var færdigbagt, lagde jeg nogle chokoladeknapper på toppen af "kagen" og da de var smeltet smurte jeg dem ud med en ske. - så er der både med og uden chokolade og det vælter ikke kalorieregnskabet, da det er et tyndt lag.

Massen skæres ud i passende stykker og når de er afkølet lægges de i en tætsluttende dåse.

Et dejligt snackmåltid, som man med god samvittighed kan spise i ny og næ....

-og give børnene med i madpakken....





tirsdag den 29. januar 2013

Madpandekager med oksekødsfyld

Jeg fik lyst til at lave den her retro ret som jeg i hvert fald ikke får lavet så meget mere, da det jo er meget nemmere at købe færdige tortillas end at stå at bage pandekager selv.

Dog synes jeg at der er en stor variation i smagen og det ene kan ikke erstatte det andet, så nu skulle jeg lige prøve at få lavet de her hjemmelavede madpandekager.

Madpandekager er jo sådan set bare almindelige pandekager - bare uden sukker....


Madpandekager ca. 20 stk:


6 æg
6 dl mel
7 dl mælk
1 tsk salt
smør eller olie til stegning


Pisk dejen mens mælken tilsættes lidt af gangen til dejen er jævn og har den rette konsistens.

Pisk æggene sammen med salt og mel til dejen er jævn og uden klumper.

Lad dejen hvile i køleskabet i ½ time

Bag pandekagerne til de er gyldne på begge sider.

Fyld:
500 g hakket oksekød
1 fint hakket løg
1 fed hvidløg
2 spsk tomatpure
 lidt fint snittet hvidkål
½ tsk sellerisalt
peber 
et skvæt rødvin
et skvæt HP sauce
½ dl vand
smages til med salt
revet ost

Løg og hvidløg svitses i lidt margarine til løgene er blevet gennemsigtige.

Kødet tilsættes og når det er brunt tilsættes resten af ingredienserne.

Det hele står og småsimrer i ca. 15. minutter - eller imens at pandekagerne bages.

Fyldet lægges i pandekagerne, som lægges i et smurt ildfast fad. Pandekagerne drysses med revet ost.

Bages i ovnen ved 200 grader i en lille halv time til osten er gylden.

Serveres med en god salat til.
















søndag den 27. januar 2013

Pulled pork - eller swinsky......

Ja så blev det også min tur til at lave pulled pork. Jeg har haft den største lyst til at afprøve det siden jeg så Brødrene Price lave det i et af deres madprogrammer.

I flere sommerferier har vi været i Kroatien. En af de specialiteter som vores familie virkelig har taget til sig er den helstegte gris.

Langs vejene står der store grillovne. Om formiddagen sætter de forskellige madsteder en gris eller et lam over og de hænger så og drejer over åben ild hele dagen, mens der spreder sig en liflig duft i området. Ved 8 tiden om aftenen er dyrene færdige og man kan få sig en portion swinsky - det møreste mest velsmagende svinekød med fantastiske flæskesvær til - uhmmm det bringer ferieminderne frem , midt i denne kolde tid....

Men altså pulled pork er meget at sammenligne med vores swinsky, så det bragte stor lykke i det lille hjem, da det gik op for dem, at vi næsten var i Kroatien!

I weekende gik det så løs og hele huset "stank/duftede" af hvidløg fra kl. 8 om morgenen til engang ud på eftermiddagen næste dag.....

Jeg skriver stank fordi en hvidløgsdunst ikke lige er mig fra morgenstunden, men som dagen skred frem og min sarte næse havde vænnet sig til lugten blev det til en liflig duft af hvidløg......;-)

Jeg marinerede en nakkekam dagen før og stegte den så i en 100 grader varm ovn i 10 timer dagen efter - fra kl 8 til 18 - så var den lige klar til spise tid......

Det er det mest møre og lækre svinekød der kommer ud af denne omgang og det er bestemt ikke sidste gang at jeg laver den her øvelse, men måske skal næste gang være med en ølmarinade... hvem ved....


Du skal bruge:
1 nakkekam - jeg købte en på 2,3 kg

Marinaden:
1 stor dåse tomatpure

1 dl ketchup
1 dl barbercue sauce
2 spsk lys sirup
2-3 spsk brun farin
2 spsk HP sauce
2 spsk sennep
2 spsk soya
2 spsk olivenolie
2 tsk røget salt
1 tsk paprika
4 fed hvidløg
1 spsk chilisauce
peber


Alle ingredienserne til marinaden blandes til en ensartet masse.

Nakkekammen kommes i en plastikpose med al marinaden, som marinere natten over i køleskabet.

Dagen efter tændes ovnen på 100 grader kl 8 om morgenen!

Stegen lægges i et smurt ildfast fad og marinaden hældes ved.

Sæt stegen i ovnen og lad den stege de næste 10 timer.

Stegen tages ud af ovnen, når kernetemperaturen er omkring de 93-95 grader - hvorefter  kan kødet trækkes fra hinanden med to gafler.

Det supermøre kød serverede jeg med hjemmelavede pomfritter og coleslaw til.





Da der var rigeligt med kød stod menuen dagen efter på grovciabattaer med pullede pork og coleslaw i - det er heller ikke at kimse af...